Hulp bij paniekaanvallen

Paniekaanval of paniekstoornis en gevoel een hartaanval te krijgen

Regelmatig heb je last van aanvallen van hyperventilatie of hartkloppingen waarbij het kan lijken alsof je flauw valt of een hartaanval krijgt. In de loop van de tijd ben je zelfs situaties gaan vermijden waar je eerder een aanval hebt gehad. Je wereld is hierdoor steeds kleiner geworden. Je hebt mogelijk last van paniekaanvallen.

Wat is een paniekaanval?

Bij een paniekaanval heb je last van intense aanvallen van angst die gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals hyperventilatie, een duizelig gevoel en hartkloppingen. Vaak heb je het idee dat je een hartaanval krijgt of dat je gaat flauwvallen. Menig persoon met paniekaanvallen belandt op een afdeling eerste hulp, waarna er uitgebreid lichamelijk onderzoek plaatsvindt, maar men uiteindelijk geen lichamelijke afwijkingen kan constateren. Vaak is er ook een algemene angst om een volgende aanval te krijgen omdat je bang bent om tijdens een paniekaanval flauw te vallen, een hartaanval te krijgen of om de controle over jezelf te verliezen. Je gaat vervolgens situaties uit de weg waar je een paniekaanval zou kunnen krijgen, zoals het openbaar vervoer of een drukke supermarkt.

Oorzaken paniekaanvallen

Paniekaanvallen ontwikkelen zich onder stressvolle omstandigheden, maar niet iedereen die te maken krijgt met stressvolle gebeurtenissen krijgt ook paniekaanvallen. De ene persoon is hiervoor van nature gevoeliger dan de ander.

De eerste paniekaanval kan als een soort van vals alarm gezien worden na een langere periode van stress. De persoon reageert met een intense angst, terwijl de situatie niet bedreigend is. De situatie waarin de eerste paniekaanval optreedt, wordt achteraf vaak als een situatie omschreven van waaruit het moeilijk was om te ontsnappen. Na de eerste paniekaanval is de patiënt meer gefocust op veranderingen in lichamelijke gewaarwordingen. Zelfs kleine veranderingen kunnen in de beleving van de patiënt al gekoppeld zijn aan het krijgen van een paniekaanval waarbij de lichamelijke gewaarwordingen als zeer bedreigend worden geïnterpreteerd. Hartkloppingen blijken bijvoorbeeld een teken van een naderende hartaanval. Dit roept vervolgens verdere angst op waardoor de lichamelijke klachten toenemen. Plaatsen die lijken op de situatie van de eerste paniekaanval worden steeds vaker uit de weg gegaan omdat deze de lichamelijke klachten in de beleving van de patiënt uitlokken.

Hoe vaak komen paniekaanvallen voor?

Paniekaanvallen komen relatief vaak voor. In de Nederlandse bevolking van 18 tot 64 jaar heeft ongeveer 1,2 procent hiervan last. In 3,8 procent van de gevallen krijgt een persoon ooit in zijn leven te maken met paniekaanvallen.

Therapie of medicatie bij paniekaanvallen

Anti-depressiva werken ongeveer even goed bij paniekaanvallen als Cognitieve Gedragstherapie. Naast antidepressiva zijn ook benzodiazepines (meestal met een merknaam die eindigt op "pam") effectief bij het verminderen van paniekstoornissen. Benzodiazepines werken bovendien snel, vaak al binnen een week. Groot nadeel van benzodiazepines is echter het gevaar van verslaving. Effecten van cognitieve therapie zijn langdurend en er bestaat twee keer zo weinig terugval als bij het gebruik van medicatie, vandaar dat Cognitieve Gedragstherapie vaak de voorkeur heeft.

Hulp bij paniek: Cognitieve gedragstherapie

DenkPro geeft cognitieve gedragstherapie bij paniekaanvallen. De therapie omvat ongeveer 10 sessies waarin je leert om minder angstig te worden voor wat je in je lichaam voelt bij een paniekaanval. Daarnaast leer je om gedachtes om te buigen die je in paniek doen raken en leer je stap voor stap weer die situaties aan te gaan die je nu vermijdt. De therapie wordt gegeven door Jeroen Rohde en Niall Jassim, GZ-Psychologen in Gouda.

burn out bij ondernemers

Onlangs hebben Jeroen Rohde van DenkPro en Alex Hoen, fysiotherapeut waarmee DenkPro nauw samenwerkt, een interview gegeven …

Nieuwe collega

Sinds mei 2019 is Niall Jassim de praktijk komen te versterken. Niall is een GZ-Psycholoog met veel ervaring op het gebied …

Artikel je vermoeidheid te lijf

Vermoeidheid en burn-out: je vermoeidheid te lijf

Bevlogenheid en werk Mensen met een burnout zijn vaak personen die erg bevlogen zijn voor hun werk. Als ze dingen doen, dan …