Soorten therapie

Soorten methoden voor therapie en coaching:

Cognitieve Gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie leer je gedachten en overtuigingen op te sporen en te veranderen die samenhangen met negatieve emoties en zelfsaboterend gedrag.

Je leert hiervoor een methode om ie gedachtes in kaart te brengen en te veranderen. Daarnaast ga je oefenen met nieuw gedrag. Bij deze vorm van therapie ligt de nadruk op het hier en nu. 

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) wordt gevraagd om beelden van het trauma te visualiseren terwijl de therapeut vingerbewegingen van links naar rechts maakt, die de cliënt met de ogen moet volgen.

Na elke reeks vingerbewegingen werd de cliënt gevraagd wat hij dacht of voelde. Hierdoor ontstaan er spontane associaties en ervaart de persoon steeds meer ontspanning. Daarna neemt de kracht van de traumatische herinnering geleidelijk af.

Acceptance en Commitment Therapie

Acceptance en Commitment Therapie (ACT) is een vorm van positieve psychologie. ACT gaat ervan uit dat we vaak bezig zijn met veel tijd te besteden aan het bestrijden van moeilijke gedachtes, gevoelens en gebeurtenissen door moeilijke situaties te vermijden, ons af te leiden of onszelf te verdoven bijvoorbeeld met drank.

Hiermee pogen we vaak onze gevoelens en gedachten onder controle te houden, maar hierdoor wordt het vaak juist erger. Dit gaat ten koste van wat voor ons waardevol is in het leven, zoals bijvoorbeeld met volle aandacht je te richten op je gezin.

ACT leert je technieken, deels gebaseerd op mindfullness om moeilijke gedachten en gevoelens meer te accepteren en er te laten zijn. Hierdoor komt er meer ruimte voor het zetten van stappen in de richting van een rijk en zinvol leven.

Schematherapie

Soms kunnen gedragspatronen erg hardnekkig zijn bijvoorbeeld bij zelfopofferend en sterk perfectionistisch gedrag. Wanneer dit gedrag zijn oorsprong heeft in de vroege jeugd, dan zijn dergelijke patronen soms lastig te doorbreken onder andere door een sterk aanwezige kritische stem in de persoon.

In dit soort gevallen kan schematherapie of elementen hiervan worden ingezet. Deze vorm van therapie zien wij als een aanvulling op Cognitieve Gedrasgstherapie die zich meer richt op hoe in het verleden bepaalde patronen zijn ontstaan en daarnaast is er meer ruimte voor oefeningen gericht op gevoelens.

Wij zetten schematherapie met neme in voor hardnekkige zelfsaboterende patronen in het werk. Wanneer het gaat om schematherapie bij persoonlijkheidsstoornissen dan dient contact opgenomen te worden met een organisatie binnen de zgn. specialistische GGZ zoals bijvoorbeeld Rivierduinen in Gouda.

Veelgestelde vragen

Wat heb ik aan het eind van de therapie of coaching geleerd?

Aan het eind van de therapie heb je concrete gereedschappen in handen en heb je tussen de sessies door geoefende met deze technieken. Hierdoor voorkom je dat je terugvalt. 

Werken jullie met onderzochte methoden?

De vormen van therapie en coaching die wij hanteren zijn gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt ook wel evidence based genoemd.

Werken jullie met protocollen?

Wij doen ons werk met protocollen in ons achterhoofd omdat uit onderzoek blijkt dat deze manier van werken resultaat oplevert. Wij houden echter niet rigide vast aan deze protocollen en proberen wat wij doen in overleg met de client te doen en een programma op maat te leveren. 

Meer weten?

coaching in gouda
coaching in gouda
coaching in gouda