Overspanning en burn-out psycholoog in Gouda

Uitgeput door het werk?

Wanneer je lange tijd op je tenen moet lopen op het werk, dan kan er sprake zijn van overbelasting. Je merkt steeds vermoeider te raken, dat je je voortdurend gespannen voelt en je hebt het gevoel het werk maar moeilijk aan te kunnen.

Jarenlang is het goed gegaan, maar jouw manier van werken is niet meer voldoende om de problemen op het werk het hoofd te bieden. Je hebt bijvoorbeeld altijd geprobeerd alles vrijwel perfect te doen, maar dat lukt niet meer, hoeveel energie je er ook in stopt. Je vermoedt dat je last hebt van een overspanning of een burn-out. Wanneer dit het geval is kun je het beste op tijd een overspanning en burn-out psycholoog inschakelen.

coaching in gouda

Therapie voor burn-out 

Therapie bij burn-out en overspanning vormt een belangrijke bijdrage aan herstel. Een overspanning en burn-out psycholoog kan jou mentaal en fysiek rust geven. Eerst vindt er een intake plaats voor het in kaart brengen van de klachten.

Hoe zijn de klachten ontstaan, maar ook proberen we de bronnen van stress in de werksituatie duidelijk te krijgen. Hiervoor worden enkele vragenlijsten ingevuld. Deze vragenlijsten worden in de loop van het traject meerdere malen ingevuld om te zien in welke mate er vooruitgang is geboekt. Het traject wordt vervolgens bepaald. Waarbij je kunt kiezen voor therapie op locatie bij onze psychologenpraktijk in Gouda of voor online therapie

Conditie-opbouw bij burn-out

Klachten zoals gevoelens van spanning en vermoeidheid worden vervolgens aangepakt en je wordt geleerd hoe in de toekomst om te gaan met stressklachten. Indien nodig wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut voor opbouw van de conditie. De balans hierin is van belang en zal herstel versoepelen. Het verbeteren van de leef-en werkgewoonten spelen een essentiële rol, maar ook voldoende beweging draagt bij aan het herstel van een burn-out.

Effectiever functioneren in het werk 

Verder leer je effectiever te functioneren in de werksituatie zodat klachten voor de toekomst voorkomen worden. Je leert bijvoorbeeld om eerder nee te zeggen of meer te delegeren.

Hierbij is aandacht voor denkpatronen die stress opwekken en effectiever functioneren in de weg staan. Voor de tijd tussen de sessies krijg je opdrachten om met het geleerde aan de slag te gaan om aan het einde van de therapie over voldoende gereedschappen te beschikken om terugval te voorkomen. Een traject duurt rond de 12 sessies.

Behandeling door een ervaren burn-out psycholoog

De behandeling wordt uitgevoerd door mannelijke psychologen Niall Jassim en Jeroen Rohde. Jeroen is zowel psycholoog als bestuurskundige waardoor hij de organisatorische setting goed begrijpt. Hij heeft zo’n tien jaar ervaring op het gebied van (project-)management en beleid en werkt ruim 15 jaar als psycholoog waarbij hij zich heeft gespecialiseerd in psychische klachten die samenhangen met het werk.

Vanuit de praktijk in Gouda als via online therapie kunt u worden geholpen met uw burn-out klachten. Ook voor burn-out preventie ben je bij Denkpro aan het juiste adres. Voorkom psychische klanten bij personeel door ze de ruimte te bieden te praten over klachten, problemen en coachingsgesprekken aan te bieden. Hier heeft Denkpro ook de juiste ervaringen in.

jeroen-rohde

Jeroen Rohde

GZ-Psycholoog, Cognitief Gedragstherapeut,  Bestuurskundige

niall-jassim

Niall Jassim

GZ-Psycholoog

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een overspanning en een burn-out?

Bij een overspanning geldt dat langdurige overbelasting in het werk leidt tot uiteenlopende stressklachten waardoor je niet meer in staat bent om je werk uit te voeren. Bij een burn-out is er ook sprake van stressklachten zoals bij een overspanning, maar staat voor wat betreft klachten de vermoeidheid voorop. Burn-out is een uitputtingstoestand van zowel het lichaam als de geest. Voortkomend uit stressvolle situaties, in veel gevallen werkgerelateerd. Veel mensen die een burn-out krijgen negeren de klachten die het lichaam eerder heeft afgegeven. In totaliteit komt een burn-out bij 13% van de mensen voor in Nederland. In sommige branches ligt dit aantal een stuk hoger, door de verantwoordelijkheid (in de zorg) of het tekort aan personeel.

Wat zijn de symptonen van een burn-out?

Er zijn diverse symptonen van een burn-out. Niet bij iedereen komen deze symptonen volledig overeen, maar grotendeels zijn dit: slechte of onrustige slaap, vermoeidheid, prikkelbaar, niet tegen drukte kunnen, concentratieproblemen, piekeren en een opgejaagd gevoel hebbem. Vaak kan in een werksituatie niet goed meer worden gefunctioneerd. In bijna alle gevallen zijn de eerste klachten van de burn-out genegeerd en is er te lang doorgewerkt. 

Kan ik ooit weer van mijn burn-out klachten afkomen?

Burn-out klachten hoeven niet blijvend te zijn. Onze ervaring is dat over het algemeen bij de juiste therapie, mensen weer volledig of grotendeels herstellen van hun klachten. Wel zien we vaak dat clienten na een burn-out traject andere keuzes maken omdat zij andere zaken in het leven belangrijker zijn gaan vinden, zoals tijd voor hun gezin. Het is vooral belangrijk om de oorzaak van de klachten aan te pakken. Het inzicht creëren in je leefgedrag en gewoontes is daarbij van essentieel belang. Vervolgens wordt er een traject uitgestippeld om het probleem aan te pakken en kan er worden gewerkt naar herstel.

Wat is het verschil tussen een burn-out coach en een burn-out psycholoog?

Burn-out is een serieus probleem en dat vraagt een serieuze aanpak. Om iemand met psychische klachten goed te kunnen helpen is een gedegen opleiding nodig. Niet iedere burn-out coach heeft deze opleiding. Een psycholoog wel en kan het volledige plaatje goed schetsen maar ook herkennen als er meer aan de hand is zoals bijvoorbeeld een depressie of paniekaanvallen en hierbij de juiste hulp aanbieden. Ook kan een psycholoog helpen als er werkpatronen bestaan die met onze positie in het gezin van oorsprong te maken hebben. Bijvoorbeeld als iemand van huis uit gewend is om te zorgen voor anderen, dan gebeurt dit vaak ook in het werk met soms overbelasting tot gevolg. Onze jarenlange ervaring binnen dit vakgebied zorgt er daarnaast voor dat wij een maatwerk oplossing kunnen bieden en een passend traject voor iedereen. Onze ervaring binnnen de IT, zorg en voor ondernemers heeft ervoor gezorgd dat wij ons goed in kunnen leven in de verschillende organisaties en beroepen. Ook voor burn-out preventie kun je bij ons terecht (zonder lange wachtrijen).

Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?

Vanzelfsprekend is hier niet één antwoord mogelijk en hangt dit er volledig vanaf. Herstel kan soms meer dan een jaar duren. Minimaal is er wel 3 maanden voor nodig om te kunnen herstellen. Daarnaast hebben sommige mensen een terugval en wordt er niet succesvol gereïntegreerd. 

Meer weten?

coaching in gouda
coaching in gouda
coaching in gouda