Blog

Artikelen en berichten

burn out bij ondernemers

Onlangs hebben Jeroen Rohde van DenkPro en Alex Hoen, fysiotherapeut waarmee DenkPro nauw samenwerkt, een interview gegeven voor de ondernemer.nl. In het artikel wordt ingegaan op de toename van het aantal burn-out gevallen, ook bij ondernemers.

Nieuwe collega

Sinds mei 2019 is Niall Jassim de praktijk komen te versterken. Niall is een GZ-Psycholoog met veel ervaring op het gebied van trauma, angsten en werkgerelateerde problematiek. Wij wensen hem veel werkplezier toe bij de praktijk.

Artikel je vermoeidheid te lijf

Vermoeidheid en burn-out: je vermoeidheid te lijf

Bevlogenheid en werk

Mensen met een burnout zijn vaak personen die erg bevlogen zijn voor hun werk. Als ze dingen doen, dan doen zij dit vol overgave: ik doe het goed of ik doe het niet. Ze zijn voortdurend bezig en ontspanning komt wel met de vakantie. Ze voelen pas hoe moe ze zijn als ze in de avond noodgedwongen achter de tv gaan zitten en merken dan pas op dat ze bijvoorbeeld hoofdpijn hebben. Het leven staat in het teken van actie en voortdurend wordt het mentale systeem belast. In de loop van de tijd worden er op het werk topprestaties geleverd, maar tegelijkertijd wordt er steeds meer ingeteerd op de energievoorraad. Op een gegeven moment is het gewoon op: “Ik zat naar het beeldscherm te kijken en wist niet meer wat er stond’. De vermoeidheid kan niet meer gecompenseerd met de strategie die daarvoor altijd werkte: “altijd maar doorgaan en de signalen dat je ergens last van zou hebben negeren”. Mensen met een dergelijke bevlogenheid in het werk worden over het algemeen zeer gewaardeerd door de werkgever. Hierachter zit vaak een angst om te falen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel of het heeft te maken met de behoefte voor juist die waardering die men van het werk krijgt. Hiermee kan je ver komen. Totdat het dus mis gaat en de vermoeidheid toeslaat.

Sporten, maar ik ben al zo moe
Hoe ga je vervolgens met die vermoeidheid om? Je zou kunnen zeggen, ik moet dan veel uitrusten. Dit is echter niet voldoende, sterker nog veel uitslapen of het maar heel rustig aandoen werkt vaak averechts. Verstandiger is het om de vermoeidheid te bestrijden door te werken aan de eigen conditie, door te gaan bewegen, wandelen, fietsen, hardlopen enzovoort. “Maar ik ben zo ontzettend moe, ik kan nauwelijks de trap oplopen, dan voel ik me al uitgeput”. Dat is een reactie die ik vaak hoor. Of ik hoor “Ja, maar ik sport al drie keer per week”. Als ik dan voor wat betreft dit laatste vraag of de persoon na afloop uitgeput was, is het antwoord meestal bevestigend. Als bevlogen mensen gaan sporten, dan doen ze dit uiteraard ook op een bevlogen manier. Alle nog aanwezige energie wordt ingezet om ook in de sportschool een prestatie neer te zetten en er wordt flink over eigen grenzen heengegaan.

De oplossing
Wat verstandiger is om als je wil werken aan je vermoeidheid, dit op zo’n manier te doen dat je niet doorgaat tot je je uitgeput voelt, maar dat je stopt voordat je vermoeid bent. Probeer op ongeveer twee derde te zitten van wat je maximaal aankan. Als je merkt dat je al na een kwartier uitgeput bent, dan sport je tien minuten. Je horloge en niet je klachten zijn dan bepalend voor wanneer je stopt met het sporten. Hierna ga je iets rustigs doen, kijk je bijvoorbeeld wat televisie, leest wat, enzovoort. Hierna kan je weer wat inspannends doen. Zo wissel je in- en ontspanning af gedurende de dag. Het tien minuten sporten wordt langzamerhand uitgebreid. Nu gaat het niet zo strict om die 2/3, maar waar het om gaat is dat je nog energie overhoudt, niet inteert op de nog overgebleven energie en je leert om naar je eigen lichaam goed te luisteren en dan de belasting stap voor stap uitbreidt. Andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken, kunnen op dezelfde manier langzamerhand worden uitgebreid. Zo kan je op een bevlogen en verstandige manier je vermoeidheid te lijf.

Ontspannen aan het werk

Ontspannen aan het werk

Als je regelmatig last hebt van een gespannen gevoel, dan kan het helpen om een ontspanningsoefening te doen. Er zijn uiteenlopende soorten ontspanningsoefeningen. Ik heb hier een link gezet naar een veel gebruikte en effectieve ontspanningsoefening. Je leert om de spieren aan te spannen en daarna te ontspannen. Zo leer je het verschil tussen spanning en ontspanning en door de spieren aan te spannen, wordt het spanningsniveau van de spieren verlaagd. Het lichaam raakt ontspannen en daardoor wordt ook de geest rustiger.
Je bent wellicht geoefend geraakt om steeds maar in de startblokken te staan en gespannen te zijn. Het ontspannen leer je door regelmatig de ontspanningsoefening te herhalen. Geen ‘mambo jambo’, of zweverig gedoe, maar wel een vrij praktische oefening waardoor je in ongeveer een kwartier een staat van ontspanning kan bereiken.
Je kan deze oefening liggend op het bed doen, maar ook zittend in een stoel. Doe de oefening op een rustige plek waar niemand je kan storen en zoek een tijdstip uit waarbij je je niet hoeft te haasten omdat je na de oefening een afspraak hebt, de kinderen moet ophalen van school enzovoort. Een goed moment kan biivoorbeeld vlak voor het slapen zijn of je doet het gewoonweg wanneer je je gespannen voelt.

Perfectionisme - gebruik eens wat anders dan een hamer

Perfectionisme en burn-out: gebruik eens wat anders dan een hamer!

Over perfectionisme wordt vaak gedacht dat dit slecht is en dat je dit volledig moet opgeven na bijvoorbeeld een burn-out. Perfectionisme is echter te vergelijken met het altijd gebruiken van en hamer als je gaat klussen.

Een hamer is prima, maar als je alles met een hamer te lijf gaat is dit niet erg handig. Soms moet je een schroevendraaier gebruiken of een zaag. Zo is het ook met perfectionisme. Vaak wordt dit gebruikt als ‘gereedschap’ bij alle problemen. Wat het probleem ook is, je streeft naar perfectie. Hiermee voorkom je kritiek en gevoelens van tekortschieten.

Het probleem zit hem niet zo zeer in dat je perfectionisme als een manier van probleem oplossen gebruikt. Het probleem zit hem erin dat je dit in alle situaties gebruikt. Dit is alsof je altijd een hamer zou gebruiken. Tijdens een coachingstraject leer je juist niet om je perfectionisme helemaal op te geven, maar om er andere ‘gereedschappen’ naast te zetten. Bijvoorbeeld door in bepaalde situaties het goed genoeg te doen, sommige dingen te delegeren of in andere situaties er zelfs voor te kiezen de taak niet te doen omdat dit niet (meer) zo belangrijk is. Dan blijven er nog altijd situaties over waarbij het wel belangrijk om dit zo perfect mogelijk te doen. Dat is prima, zolang je maar steeds het onderscheid weet te maken tussen wat perfect kan, goed genoeg of waarvan het niet nodig is dat je het doet, of dat jij het doet.

burn out bij ondernemers

Onlangs hebben Jeroen Rohde van DenkPro en Alex Hoen, fysiotherapeut waarmee DenkPro nauw samenwerkt, een interview gegeven …

Nieuwe collega

Sinds mei 2019 is Niall Jassim de praktijk komen te versterken. Niall is een GZ-Psycholoog met veel ervaring op het gebied …

Artikel je vermoeidheid te lijf

Vermoeidheid en burn-out: je vermoeidheid te lijf

Bevlogenheid en werk Mensen met een burnout zijn vaak personen die erg bevlogen zijn voor hun werk. Als ze dingen doen, dan …