Preventie en behandeling van psychische klachten in de ICT

Hulp bij mentale problemen ICT

Voel je jezelf uitgeput en merk je dat je werk steeds meer moeite kost? Vind je het lastig om je te concentreren en heb je het idee steeds meer achter de feiten aan te lopen. Je bent daarin zeker niet de enige. 53 procent van de ICT-ers geeft namelijk aan last te hebben van een hoge werkdruk. In zelfs 1 op de 7 gevallen is er sprake van een burn-out.

De IT-sector groeit in hoog tempo waarbij medewerkers zich voortdurend moeten aanpassen en zichzelf voortdurend dienen bij te scholen. De verwachtingen zijn vaak hoog vanuit klanten en vanuit de organisatie. In veel ICT-organisaties is er een cultuur van lange werkdagen en bij thuiswerken een vervaging tussen werk- en privétijd waardoor medewerkers niet meer tot rust komen en stressniveaus hoog blijven. 

De continue stroom van digitale prikkels heeft als gevolg dat de stresshormonen geen kans hebben om te zakken. Lange tijd op je tenen te moeten leiden kan leiden tot klachten zoals bijvoorbeeld burn-out, depressie of paniekaanvallen. Een psycholoog kan je hierbij helpen. 

coaching in gouda

Verhoogd risico op burn-out

Burn-out  is een groot probleem, met name bij jongere medewerkers in de ICT. De cijfers laten een verhoogd risico zien in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar en dat is juist een grote groep binnen de ICT. Zij stellen vaak hoge eisen aan zichzelf. Ze willen zich conformeren aan het ideaalbeeld en zijn terughoudend om hun zwakheden toe te geven. Deze leeftijdsgroep groeide op met het idee dat alles mogelijk is: geen doel en geen droom is te gek.

Je kunt ze zien als ideale medewerkers: ze zijn zeer verantwoordelijk, zeggen niet snel nee en je hoort ze amper. Totdat ze uitvallen. Perfectionisme is een groot risico op deze leeftijd. Vaak wordt er op een zwart-wit manier tegen zichzelf aangekeken: je bent perfect of een mislukking. Bij 21 procent van deze leeftijdsgroep leidt dit uiteindelijk tot burn-out. 

Coaching en therapie voor de ICT

Mentale coaching voor ICT personeel kan helpen om psychische klachten en burn-out te voorkomen door bijvoorbeeld te leren vaker nee te zeggen of de verantwoordelijkheid te laten liggen waar die hoort te liggen. Daarnaast kan therapie helpen als je uitgevallen bent door klachten zoals bijvoorbeeld een burn-out of paniekaanvallen. Therapie, zoals Cognitieve Therapie en  Acceptance en Commitment Therapy helpt je om klachten te verminderen en patronen in je werk te veranderen.

Cognitieve therapie leert je om patronen in je denken op te sporen en te veranderen zodat je minder stress ervaart in je werk en effectiever wordt in wat je doet. Accpetance en Commitment Therapy (ACT) is een vorm van positieve psychologie en gaat  over hoe je je werk rijker en zinvoller kan maken zonder dat je gehinderd wordt door gepieker en gevoelens van angst en spanning. Deze laatste vorm van therapie maakt gebruik van elementen uit de Mindfullness, een vorm van meditatie en aandachtstraining.

Online coaching en therapie voor ICT

Als medewerker in de ICT ben je gewend om veel vanuit huis te werken en vaak video-calls te moeten doen. Ook voor coaching of therapie is het handig als je dit tussen je werkzaamheden door kan doen zonder dat je hoeft te reizen. DenkPro biedt de mogelijkheid om gesprekken zowel op locatie als online te kunnen doen. De sessies worden ondersteund door een e-health oplossing zodat je op afstand en op je mobiel opdrachten kan doen en informatie over je problemen kan terugkijken. 

Ervaring met ICT en mentale gezondheid

DenkPro heeft ervaring met medewerkers uit de ICT. Wij zijn gewend om op een no-nonsense manier coaching en therapie te doen die zeker niet zweverig is. Onze psychologen Niall en Jeroen hebben een lange ervaring en Jeroen heeft zelfs drie jaar als consultant binnen de ICT gewerkt. 

Meer weten?

coaching in gouda
coaching in gouda
coaching in gouda