Volledig rust nemen totdat je je weer helemaal de oude voelt? Dat is niet hoe het werkt. Een re-integratietraject bestaat uit meer dan dat. Het draait om de juiste balans vinden tussen ontspanning en werk. Pas als je die te pakken hebt, word je je psychische klachten de baas. We vertellen je graag wat re-integratie precies is en welke stappen je dient te doorlopen om dit op een gezonde manier te doen. Want we begrijpen maar al te goed: dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Re-integratie na burn-out of overspannenheid: wat is dat?

De werkstress greep je naar de keel, je zat langdurig aan het eind van je Latijn en/of je legde de lat hoger dan realistisch was. Is dat herkenbaar voor jou? En zit je nu thuis met psychische en/of fysieke gezondheidsklachten? Dan is het nu tijd voor de volgende stap: werken aan je herstel en je gezicht weer langzaam laten zien in de wereld waar je lichaam je even afstand van dwong te nemen. Dát is re-integreren.

Het praktische plaatje: welke hulp krijg je tijdens een re-integratietraject?

Bij een re-integratietraject komen heel wat hulpverleners kijken. En dat is maar goed ook. Herstellen kun je namelijk niet alleen. Psychische klachten zijn hardnekkig en alleen met een goed team aan specialisten kom je hier ongeschonden uit. Bij herintegratie krijg je daarom te maken met:

  • Je werkgever. Met hem/haar bespreek je wat er vanuit het bedrijf nodig is om te kunnen herstellen.
  • De bedrijfsarts of arts van de arbodienst. Hij/zij begeleidt je tijdens je traject en bepaalt wat er nodig is om beter te worden.
  • Een behandelaar, zoals een psycholoog. Hij/zij helpt je bij het aanpakken van onderliggende problemen, om zo je manier van werken te veranderen.

Re-integratie werk: welke stappen doorloop je?

Nu we de praktische zaken van een re-integratietraject helder hebben, kijken we graag ook eens naar de psychologische kant: wat is er nodig om op een gezonde manier te re-integreren na een burn-out of andere klachten? Een tipje van de sluier, die we in de intro ook al lieten vallen: de sleutel is om de juiste balans te vinden tussen ontspanning en werk. En daar helpen jouw hulpverleners je bij. Onderstaand stappenplan vertelt je hoe gezonde re-integratie grofweg in zijn werk gaat.

1. Je komt thuis te zitten: wat nu?

Ben je net thuis komen te zitten? Vaak wordt gedacht dat volledig rust nemen dan hét medicijn is om te herstellen. En dat is ook wel waar. Maar in zekere mate. Want lig je alleen maar op de bank of in bed, dan werkt het averechts. Je voelt je lamlendig en nutteloos. Iets wat je natuurlijk wil voorkomen. Hoe je het wel moet aanpakken? Je ontspanning vinden in het doen van activiteiten. Hoe moeilijk het ook is jezelf daartoe te zetten.

Trek bijvoorbeeld je wandelschoenen aan, waag je aan die leuke sport die je al veel te lang niet gedaan hebt, probeer te mediteren en/of pak die creatieve hobby weer op. Kortom: zoek je rust in activiteiten waar jij energie van krijgt. Waar je vrolijk van wordt. En die jou helpen je hoofd leeg te maken.

2. Je schuldgevoelens aan de kant zetten

Ben je die activiteiten aan het doen, dan is de kans groot dat je wordt geplaagd door schuldgevoelens. Terwijl jij je dagen vult met leuke dingen, zwoegen je collega’s twee keer zo hard om jouw taken onder controle te houden. Niet eerlijk, toch? We kunnen je vertellen: dat is het wel.

Die schuldgevoelens zijn nergens voor nodig. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief: die wandeling, meditatiesessie en/of sportles doe jij niet alleen voor jezelf. Je doet het ook voor je collega’s. Want hoe eerder jij bent hersteld, hoe sneller jij je werk weer kunt oppakken. Je collega’s nemen je niks kwalijk. Houd dat in je achterhoofd.

3. Bepalen of je klaar bent je werk weer rustig op te pakken

Meestal één à twee maanden nadat je thuis kwam te zitten, kom je op een punt dat je je wat beter voelt. Dat wil zeggen: je hebt weer zin om dingen te doen. Zodra dit het geval is, is het zaak je werk weer op te pakken. Natuurlijk niet volledig, want hersteld ben je nog lang niet. Maar rustig wat taken uitvoeren is een goede stap in je hersteltraject.

Waarom? Arbeid kan werken als medicijn. Als je veel thuis zit ligt piekeren op de loer. Daarnaast is dit dé manier om te experimenteren met de handvaten die je krijgt bij je behandelaar. Je leert om te gaan met je valkuilen en op een andere manier te werken en denken dan voorheen. Nu kun je dat toepassen in de praktijk; onder toeziend oog van specialisten waarop je kunt terugvallen als het fout gaat.

4. Een concreet plan maken

Als je weer langzaam aan het werk gaat, is roekeloosheid het laatste wat je kunt gebruiken. Je hebt een duidelijk plan van aanpak nodig. Het moet helder zijn waar jij je fijn bij voelt en wat jij aankunt. In dat plan, dat je samen met je werkgever en bedrijfsarts opstelt, zet je bijvoorbeeld vast:

  • Hoeveel uur je gaat werken. Vaak raadt je bedrijfsarts aan te beginnen met 2 keer 2 uur in de week.
  • Welke taken je gaat oppakken. Belangrijk is dat dit niet je reguliere werkzaamheden zijn. Je begint met taken waar geen druk op ligt en waar geen deadlines aan verbonden zijn. Denk aan administratief werk.
  • Wat jij nodig hebt om weer aan de slag te kunnen. Wil je bijvoorbeeld een werkplek waar het stil en rustig is? Werk je het liefst vanuit huis? Of vind je het juist fijn zo veel mogelijk onder je collega’s te zijn? Bespreek de opties met je werkgever.
  • Wat je kwijt wilt over je situatie. Waai je na een periode van afwezigheid het kantoorpand weer binnen, dan krijg je gegarandeerd meermaals de vraag hoe het met je gaat. Vind je dat niet prettig? Bespreek dat dan van tevoren met je werkgever, zodat hij/zij je collega’s hierover kan informeren. Of stuur een e-mail naar het hele bedrijf waarin je je situatie uitlegt. Dit bespaart je waarschijnlijk ook heel wat vragen.

5. Je klachten evalueren

Heb je de eerste stappen op de werkvloer weer gezet? Letterlijk en figuurlijk? Dan is één ding van groot belang: denk niet dat je herstel voor het grijpen ligt. Ook nu dien je nog hard te werken om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt in je oude patroon.

Waarschijnlijk krijg je de opdracht tijdens je werk te evalueren in hoeverre je de klachten ervaart die je had toen je overspannen raakte. Beoordeel dit op een schaal van 0 tot 10 en bespreek de uitkomst met je bedrijfsarts. Voel je je goed? Stijgen de klachten niet te veel? En vliegt het werk je niet aan? Dan kun je langzaam vervolgstappen gaan zetten en het aantal werkuren verhogen. Stukje bij beetje word je weer de persoon die je was. Met als verschil dat je mentaal én fysiek gezonder bent natuurlijk.

DenkPro als jouw behandelaar?

DenkPro is gespecialiseerd in werkgerelateerde problematiek. En voor een behandelaar die je begeleidt bij je re-integratie na een burn-out, overspannenheid of andere psychische klachten, ben je bij ons dan ook aan het juiste adres. Onze re-integratiecoach helpt je bijvoorbeeld bij het vergroten van zelfvertrouwen, het verminderen van werkstress, perfectionisme en faalangst onder controle krijgen en/of het aanpakken van uitstelgedrag. Dankzij onze expertise en jarenlange ervaring, bieden we jou exact de coaching die je nodig hebt om jouw manier van werken en denken te veranderen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.