Bevlogenheid en werk

Mensen met een burn-out zijn vaak personen die erg bevlogen zijn voor hun werk. Als ze dingen doen, dan doen zij dit vol overgave: ik doe het goed of ik doe het niet. Ze zijn voortdurend bezig en ontspanning komt wel met de vakantie. Ze voelen pas hoe moe ze zijn als ze in de avond noodgedwongen achter de tv gaan zitten en merken dan pas op dat ze bijvoorbeeld hoofdpijn hebben. Het leven staat in het teken van actie en voortdurend wordt het mentale systeem belast. In de loop van de tijd worden er op het werk topprestaties geleverd, maar tegelijkertijd wordt er steeds meer ingeteerd op de energievoorraad. Op een gegeven moment is het gewoon op: “Ik zat naar het beeldscherm te kijken en wist niet meer wat er stond”.

De vermoeidheid kan niet meer gecompenseerd met de strategie die daarvoor altijd werkte: Altijd maar doorgaan en de signalen dat je ergens last van zou hebben negeren en de burn-out is een feit. Mensen met een dergelijke bevlogenheid in het werk worden over het algemeen zeer gewaardeerd door de werkgever. Hierachter zit vaak een angst om te falen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel of het heeft te maken met de behoefte voor juist die waardering die men van het werk krijgt. Hiermee kan je ver komen. Totdat het dus mis gaat en de vermoeidheid toeslaat. Vermoeidheid en een burn-out zijn moeilijk om vanaf te komen.

Sporten, maar ik ben al zo moe

Hoe ga je vervolgens met die blijvende vermoeidheid en burn-out om? Je zou kunnen zeggen, ik moet dan veel uitrusten. Dit is echter niet voldoende, sterker nog veel uitslapen of het maar heel rustig aandoen werkt vaak averechts. Verstandiger is het om de blijvende vermoeidheid te bestrijden door te werken aan de eigen conditie, door te gaan bewegen, wandelen, fietsen, hardlopen enzovoort.

“Maar ik ben zo ontzettend moe, ik kan nauwelijks de trap oplopen, dan voel ik me al uitgeput”. Dat is een reactie die ik vaak hoor. Of ik hoor “Ja, maar ik sport al drie keer per week”. Als ik dan voor wat betreft dit laatste vraag of de persoon na afloop uitgeput was, is het antwoord meestal bevestigend. Als bevlogen mensen gaan sporten, dan doen ze dit uiteraard ook op een bevlogen manier. Alle nog aanwezige energie wordt ingezet om ook in de sportschool een prestatie neer te zetten en er wordt flink over eigen grenzen heengegaan. De vermoeidheid stopt hiermee niet.

De oplossing tegen vermoeidheid en burn-out

Wat verstandiger is om als je wil werken aan je vermoeidheid en burn-out, dit op zo’n manier te doen dat je niet doorgaat tot je je uitgeput voelt, maar dat je stopt voordat je vermoeid bent. Probeer op ongeveer twee derde te zitten van wat je maximaal aankan. Als je merkt dat je al na een kwartier uitgeput bent, dan sport je tien minuten. Je horloge en niet je klachten zijn dan bepalend voor wanneer je stopt met het sporten. Hierna ga je iets rustigs doen, kijk je bijvoorbeeld wat televisie, leest wat, enzovoort. Vervolgens kun je weer wat inspannends doen. Zo wissel je in- en ontspanning af gedurende de dag.

Het tien minuten sporten wordt langzamerhand uitgebreid. Nu gaat het niet zo strict om die 2/3, maar waar het om gaat is dat je nog energie overhoudt, niet inteert op de nog overgebleven energie en je leert om naar je eigen lichaam goed te luisteren en dan de belasting stap voor stap uitbreidt. Andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken, kunnen op dezelfde manier langzamerhand worden uitgebreid. Zo kan je op een bevlogen en verstandige manier je vermoeidheid te lijf en helpt een burn-out verder te vermijden.

Online therapie en coaching

Onze ervaring is dat vrijwel alles wat je in een sessie op locatie kan doen, ook mogelijk is bij psychologische hulp online en dat het niets afdoet aan de effectiviteit. Onze psychologenpraktijk is in Gouda gevestigd. Daarbij bieden wij de mogelijkheid tot gesprekken via beeldbellen te voeren. Online gesprekken kunnen indien gewenst gecombineerd worden met gesprekken op onze locatie in Gouda. Na de intake blijf je gewoon bij dezelfde psycholoog zodat je niet steeds opnieuw je verhaal hoeft te vertellen.

Meer weten?