Verlegenheid en sociale angst

Waarom voel ik me zo gespannen bij anderen?

In het werk hou je jezelf op de achtergrond. Je hebt moeite om iets te zeggen tijdens vergaderingen en je kan dagen lang slecht slapen wanneer je een presentatie moet geven. Je houdt jezelf in het team liever op de achtergrond, want als je op de voorgrond treed lijkt het alsof alle ogen op je gericht zijn en ben je bang dat collega’s denken dat je niet goed genoeg bent in je werk. 

coaching in gouda

Oorzaken verlegenheid, spreekangst en sociale angst 

Bij het geven van een presentatie of tijdens een vergadering kunnen medewerkers soms zo bezig zijn met hoe zij overkomen dat zij als het ware door de ogen van de ander naar de presentatie kijken. Veel aandacht is dan gericht op hoe je over komt in plaats van dat je je richt op wat je zegt.

Hierdoor kom je moeilijker uit je woorden en word je bijvoorbeeld rood. Vervolgens krijg je wat lachende reacties uit de zaal en denk je “zie je nu wel ze vinden het maar belachelijk wat ik zeg”. Dit versterkt een negatief beeld van jezelf en vervolgens ga je je nog meer richten op hoe je overkomt en is de cirkel rond.

Coaching bij verlegenheid in het werk en spreekangst

Tijdens de coaching leer je om gedachtenpatronen die angst bij je oproepen op te sporen en te doorbreken. Daarnaast ga je vooral veel oefenen met nieuw gedrag waarbij je stap voor stap je verlegenheid leert te overwinnen.

Ook leer je om je aandacht meer te richten op de taak van het vertellen in plaats van hoe je overkomt. Indien gewenst kan er (tegen meerkosten) samengewerkt worden met een SpreekCoach die je de fijne kneepjes bijbrengt van het spreken in het openbaar.

Veelgestelde vragen

Heeft therapie voor sociale angst en spreekangst effect?

Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om minder bezig te zijn met wat anderen over je denken en je meer te richten op wat je doet, zoals het houden van een presentatie. Daarnaast kan je leren om sociale situaties die je vroeger uit de weg ging niet meer uit de weg te gaan.

Meer weten?

coaching in gouda
coaching in gouda
coaching in gouda