Piekeren

Vast in je hoofd?

Je zit vast in je hoofd. De hele dag door kan je jezelf zorgen maken. Wat nou als dit? En wat nou als dat? Je bent voortdurend gespannen en je kan het piekeren maar niet stoppen. Het gaat maar door en door.

Overmatig gepieker of gegeneraliseerde angst

Iedereen piekert wel eens en soms als we problemen hebben, piekeren we zelfs heel erg veel. Dit gepieker gaat dan meestal ook weer over als de stressvolle gebeurtenissen die aanleiding vormden voor het gepieker voorbij zijn. Soms loopt het gepieker uit de hand en wordt dit een soort van tweede natuur en ben je bijna de hele dag door bezig met dit gepieker. Dan kan er sprake zijn van overmatig gepieker of zoals psychologen dit noemen: gegeneraliseerde angst.

Je ziet eigenlijk overal gevaren en het lijkt soms alsof het piekeren je helpt om beter voorbereid te zijn. Je vraagt je voortdurend af: “wat nou als”?Je maakt in je hoofd allerlei scenario’s waarbij je van alles mis ziet lopen. Dit gepieker gaat met veel angst gepaard. Op een gegeven moment kan je zelfs piekeren over het piekeren en maak je je zorgen over al dat gepieker.

Psycholoog voor piekerstoornis of gegeneraliseerde angst in Gouda

Denkpro biedt begeleiding bij overmatige gepieker (gegeneraliseerde angst). In de therapie leer je vaardigheden om het piekeren onder controle te krijgen. Dit gebeurt met name door je een techniek te leren waarbij je overtuigingen over het gepieker zelf leert te veranderen. Mensen die namelijk overmatig piekeren hebben namelijk vaak de overtuiging dat piekeren ze helpt om ze beter voorbereid te zijn of zij hebben bijvoorbeeld het idee dat piekeren niet meer te stoppen is.

Meta-cognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst

Meta-cognitieve therapie is een zgn. evidence-based therapie voor mensen met gegeneraliseerde angst. in de therapie ga je niet in op de inhoud van gedachtes waarover je piekert. Want als je bijvoorbeeld niet meer piekert over het ene onderwerp dan is er vervolgens weer een ander onderwerp waarover je kan piekeren. In de therapie wordt ingegaan op gedachtes die je hebt over het piekeren zelf, zoals bijvoorbeeld de gedachtes over dat piekeren je helpt om beter voorbereid te zijn. De therapie wordt gegeven door Jeroen Rohde  en Niall Jassim, GZ-Psychologen in Gouda.

Meer weten?