Als je regelmatig last hebt van een gespannen gevoel, dan kan het helpen om een ontspanningsoefening te doen. Er zijn uiteenlopende soorten ontspanningsoefeningen. Ik heb hier een link gezet naar een veel gebruikte en effectieve ontspanningsoefening. Je leert om de spieren aan te spannen en daarna te ontspannen. Zo leer je het verschil tussen spanning en ontspanning en door de spieren aan te spannen, wordt het spanningsniveau van de spieren verlaagd. Het lichaam raakt ontspannen en daardoor wordt ook de geest rustiger.
Je bent wellicht geoefend geraakt om steeds maar in de startblokken te staan en gespannen te zijn. Het ontspannen leer je door regelmatig de ontspanningsoefening te herhalen. Geen ‘mambo jambo’, of zweverig gedoe, maar wel een vrij praktische oefening waardoor je in ongeveer een kwartier een staat van ontspanning kan bereiken.
Je kan deze oefening liggend op het bed doen, maar ook zittend in een stoel. Doe de oefening op een rustige plek waar niemand je kan storen en zoek een tijdstip uit waarbij je je niet hoeft te haasten omdat je na de oefening een afspraak hebt, de kinderen moet ophalen van school enzovoort. Een goed moment kan biivoorbeeld vlak voor het slapen zijn of je doet het gewoonweg wanneer je je gespannen voelt.