Over perfectionisme wordt vaak gedacht dat dit slecht is en dat je dit volledig moet opgeven na bijvoorbeeld een burn-out. Perfectionisme is echter te vergelijken met het altijd gebruiken van en hamer als je gaat klussen.

Een hamer is prima, maar als je alles met een hamer te lijf gaat is dit niet erg handig. Soms moet je een schroevendraaier gebruiken of een zaag. Zo is het ook met perfectionisme. Vaak wordt dit gebruikt als ‘gereedschap’ bij alle problemen. Wat het probleem ook is, je streeft naar perfectie. Hiermee voorkom je kritiek en gevoelens van tekortschieten.

Coachingstraject voor inzetten andere gereedschappen

Het probleem zit hem niet zo zeer in dat je perfectionisme als een manier van probleem oplossen gebruikt. Het probleem zit hem erin dat je dit in alle situaties gebruikt. Dit is alsof je altijd een hamer zou gebruiken. Tijdens een coachingstraject leer je juist niet om je perfectionisme helemaal op te geven, maar om er andere ‘gereedschappen’ naast te zetten.

Bijvoorbeeld door in bepaalde situaties het goed genoeg te doen, sommige dingen te delegeren of in andere situaties er zelfs voor te kiezen de taak niet te doen omdat dit niet (meer) zo belangrijk is. Dan blijven er nog altijd situaties over waarbij het wel belangrijk om dit zo perfect mogelijk te doen. Dat is prima, zolang je maar steeds het onderscheid weet te maken tussen wat perfect kan, goed genoeg of waarvan het niet nodig is dat je het doet, of dat jij het doet.

Coaching en therapie in Gouda

Onze coaching- en therapietrajecten zijn geschikt voor zowel privé gerelateerde als werkgerelateerde problemen. Vanuit onze psychologenpraktijk in Gouda als online helpen wij onze cliënten om op een goede manier om te gaan met perfectionisme, maar ook met andere trajecten zoals burn-out, werkstress, faalangst en trauma’s.

Meer weten?